+31 (0)623283272 info@matrixevents.nl
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Hero_Widget”][/siteorigin_widget]

Wat is brainstormen

Voor veel mensen betekent brainstormen: even rond de tafel zitten en ideeën uitwisselen. Maar brainstormen is veel meer dan dat. Oorspronkelijk was het een methode om als groep (maar ook alleen) ideeën te ontwikkelen. Brainstormen wordt al generaties toegepast sinds de bedenker Alex Osborn, een Amerikaans reclametycoon en leider van een reclamebureau, er in de jaren 30′ van vorige eeuw mee startte. Brainstormen is niet zomaar wat discussiëren en ideeën uitwisselen, het is een krachtige methodiek om in korte tijd creatievere ideeën te ontwikkelen.

Waarom brainstormen

Ons denken en handelen is ingericht op patroondenken zoals, ‘Als ik dit doe dan’. En die patronen kunnen ons denken belemmeren als we op zoek zijn naar creatieve en vernieuwende ideeën. Om die reden is het goed om gezamelijk te brainstormen zodat patronen of ‘blinde vlekken’ doorbroken worden. Twee weten meer dan één, kun je nagaan wat er gebeurt als je met tien personen gaat brainstormen. Brainstormen dient vooral spontaan te zijn en het vereist gedachten de vrije loop te laten zonder enige beperking.

Brainstormen in groepsverband

Haal inspiratie uit ideeën van een ander en kom gezamenlijk tot nog betere ideeën. Belangrijk hiebij is Zorg er wel voor dat de groep ook weer niet te groot is. Met te veel mensen en te veel ideeën creëer je chaos. Wanneer je er bewust voor kiest om met het de hele organisatie te brainstormen is het goed om een Hackaton te organiseren waarbij er verschillende teams op verschillende onderwerpen gezet kunnen worden. Lees hierover meer bij Hackaton sessie. Ook is de samenstelling van de groep belangrijk. De diversiteit van teamleden, achtergrond en functies vergroot de kans op een succesvolle brainstorm sessie.

Start met “waarom”

Het succes van een brainstorm sessie is afhankelijk van drie belangrijke pijlers. Te weten; waarom, hoe en wat. En wel in die exacte volgorde. Het ‘waarom’ is belangrijk omdat deze vraag aanzet tot intrinsieke motivatie. Het ‘hoe’ zet aan tot creativitiet om te komen tot zoveel mogelijk ideeën en met ‘wat’ komen we tot een praktische oplossing van een vraag stuk.

Heb een heldere doelstelling

Een vage doelstelling leidt tot vage uitkomsten. Ben dus zo concreet mogelijk in wat je wilt bereiken met een brainstormsessie. Een mooi praktijkvoorbeeld hiervan is: Stel je wilt met jouw bedrijf veranderen naar een zelfsturende organisatie? Kom dan met een heldere doelstelling zoals; “Eind volgend jaar willen we dat alle teams zelfsturend functioneren.”

• Welke stappen zijn er te nemen?
• Welke ideeën en suggesties dragen bij aan dit proces?
• Waar lopen we mogelijk tegen aan?
• Hoe gaan we onze mensen inspireren?

Bovenstaand zijn voorbeelden van heldere doelstellingen die een brainstorm sessie succesvol maken. Waarbij er ruimte onstaat om ‘out of the box’ te denken en zo tot creatieve en innovatieve ideeën komen.

Brainstormen vraagt om leiding

Het is belangrijk dat er bij het verzinnen van ideeën volledige vrijheid bestaat in denken. Maar brainstormen doen we met een doel. Om dit doel te bereiken is het belangrijk dat iemand zorgt voor structuur tijdens dit proces. Om die reden is het goed om een externe facilitator te betrekken. Een externe facilitator heeft geen emotionele band met de organisatie en is daarom in staat om directief sturing te geven aan het proces en aanpak, zonder zich te bemoeien met de ideeën of het resultaat. Op deze manier kunnen de brainstormers vrij verkennen en bedenken.

Brainstorm in de juiste omgeving

Rust, ruimte en een prettige sfeer zijn belangrijke factoren tijdens een brainstorm sessie. Je kunt beter brainstormen op een externe locatie weg van de dagelijkse beslommeringen. Ga dus nooit brainstormen op kantoor maar zoek een plek waar iedereen ruimte ervaart om creatief te zijn. Neem ook alle tijd voor zo’n sessie, hoe meer tijd hoe succesvoller het resultaat van een brainstorm zal zijn.

Onze brainstorm sessies zijn speciaal ontwikkeld is voor organisaties die willen werken aan duurzame ontwikkeling en groei van hun potentieel.

Wilt u meer informatie over brainstomen? Neem dan gerust contact met ons op via 06 232 83 272 of stuur een e-mail aan info@matrixevents.nl

Relevante programma’s:
Brainstorm sessie
Hackaton teambuilding sessie


volg ons op facebook


Volg Iric op Linkedin


Bekijk ons op Youtube