+31 (0)623283272 info@matrixevents.nl
 

Wat is storytelling? Concreet is Storytelling het vertellen van geloofwaardig verhaal wat relevant is voor toehoorders en wat ervoor zorgt  dat er een samenhang ontstaat tussen gebeurtenissen. Verhalen zorgen ervoor dat de doelgroep informatie begrijpt, de informatie onthoudt en er een emotionele band mee krijgt.

Story telling – De kracht van een verhaal

Storytelling of een verhaal vertellen, wie is er niet mee opgegroeid? Als kind al konden wij met alle aandacht luisteren naar een spannend verhaal. Of dat nou uit een boek was of een verhaal van opa of oma die zo goed kon vertellen. Verhalen brengen iets over uit oude culturen, het verleden of in het heden. Er gebeurt iets magisch wanneer iemand een verhaal vertelt. Daarom gebruik ik zelf storytelling heel vaak tijdens een training, workshop of een presentatie. Waarom? Omdat geen andere manier krachtiger is om een groep te betrekken of een onderwerp helder te krijgen.

Storytelling methode

Een goed verhaal kan je het best brengen wanneer je de storytelling methode gebruikt. Deze methode bestaat uit vier elementen: een personage, een probleem, een plot en een boodschap. Wanneer je een verhaal vertelt, probeer dan deze vier elementen erin te gebruiken. Laten we de vier elementen van storytelling eens wat gedetailleerder bekijken.

Een verhaal heeft een personage, deze moet je introduceren. Dit personage kan een een mens zijn, een dier of misschien zelfs een sprookjesfiguur. Het maakt niet uit zolang het verhaal maar gaat over iemand waar mensen zich mee kunnen identificeren. Het personage moet ergens naar streven of iets doen. Ook heeft het karakter een probleem of een uitdaging nodig. Het derde element dat je nodig hebt is een plot, waar een personage of iets doet (of laat) om het probleem op te lossen. Het laatste element van het verhaal is een boodschap, de moraal van het verhaal. Wanneer je deze elementen gebruikt in jouw verhaal krijg je krachtige manier om mensen te raken, te inspireren of tot nadenken aan te zetten.

Voorbeeld Storytelling

Een voorbeeld wat ik tijdens trainingen veel gebruik is het verhaal van de Visser. Ik vertel dit verhaal om deelnemers iets duidelijk te maken over een onderwerp wat gaat over de ‘waarheid’.

Er was eens een visser. Deze visser moest elke dag de zee op om vis te vangen. Wanneer hij de haven uitvoer stond daar altijd de havenmeester op de kade te roepen; “Hou land in zicht, hou land in zicht”. En de visser knikte elke keer als hij naar zee ging. Waarom? Nou, je moet je weten dat men in die tijd zeker wist dat de aarde plat was. Dus wanneer je te ver de zee opging viel je er gegarandeerd van af. Om die reden hielden zeevaarders land in zicht. Totdat op een dag een zeevaarder besloot uit zijn comfortzone te stappen, en de volle zee opging met alle gevaren van dien. Hij ontdekte dat aarde niet plat was. Sterker nog hij ontdekte een ander continent (Amerika) met een andere beschaving. Hij was daarmee de grondlegger van en nieuwe kijk op de wereld en vanaf toen hoefde de visser nooit meer land inzicht te houden.

Zoals je hierboven kunt lezen, heeft het verhaal een personage (de visser). Er is een probleem (het gevaar om de van de aarde te vallen),er is een plot (de aarde is niet plat maar rond). En er is een boodschap. Bijvoorbeeld; ‘De waarheid zoals wij die nu kennen is misschien wel niet waar’.

Tot slot

We kennen het gezegde; oefening baart kunst. Dit geldt ook voor storytelling. Oefen hiermee regelmatig en je kan vanzelf storytelling gaan inzetten tijdens een presentatie of tijdens het spreken voor een groep.

Meer informatie

Wil je meer informatie over spreken voor groepen en storytelling? Bekijk onze workshops over presenteren.

Workshop Inspirerend presenteren

Training inspirerend presenteren 


volg ons op facebook


Volg Iric op Linkedin


Bekijk ons op Youtube

Bel direct