+31 (0)623283272 info@matrixevents.nl

Haka clinic

Ideale energizer voor teams

HAKA CLINIC

Tijdens de Haka Clinic staat de beroemde Nieuw-Zeelandse strijddans centraal. De Haka-dans werd oorspronkelijk door de Maori’s gedanst als uiting van passie, kracht en identiteit. Door gebruik te maken van lichaam, stem, handen, ogen en ogen toonden zijn hun kracht aan hun tegenstanders.
Onze Haka clinic is gebaseerd op deze Haka-dans.

Haka clinic

Workshop

HAKA CLINIC

Over de Haka clinic

Tijdens deze energieke clinic leer je in korte tijd de basisbeginselen van de Haka-dans. Je ontdekt de diepere waarde en betekenis van de Haka en gaat samen met jouw collega’s de dans neerzetten. Dat alles in een clinic vol plezier, energie, teambuilding, verbinding, leiderschap en expressie.

Haka clinic inzetbaar

De Haka clinic is inzetbaar tijdens uw bedrijfsuitje – als teambuilding activiteit – als thema event – als vergaderbreak – als offside – team-meeting. Ideaal voor teams en organisaties die op zoek zijn naar een ludieke, verbindende energizer of teambuilding workshop.

Haka Clinic locatie

Wij verzorgen de Haka clinic op elke locatie in Nederland en België, zowel binnen als buiten. Dit kan op een externe locatie naar keuze, maar ook op eigen locatie, bijvoorbeeld op kantoor.

Wat kost een Haka clinic

De kosten van de Haka clinic zijn gebaseerd op groepsgrootte, locatie en reiskosten voor de trainer. Vraag daarom altijd een offerte aan.

Voor wie

De Haka clinic is voor groepen van 10 tot 120 deelnemers. In de voertalen Nederlands, Engels en Frans.

Duur workshop

30-60 min (Clinic)
60-90 min (workshop)

Meer Info

Voor meer informatie over deze clinic, bel 06 232 83 272
Of klik op de offerte button.

Haka clinic in de provincies

Wij verzorgen de HAKA Clinic in de provincies: Flevoland – Groningen – Drenthe – Overijssel – Utrecht – Noord-Holland – Zuid-Holland – Zeeland – Noord-Brabant – Friesland – Limburg – Gelderland – Antwerpen – Oost Vlaanderen – West Vlaanderen – Vlaams Brabant – Henegouwen – Luik – Luxemburg – Namen – Waals-Brabant.

HAKA Clinic in de steden

Wij verzorgen de HAKA Clinic in de steden: Utrecht – Amsterdam – Almere – Rotterdam – Dordrecht – Den Haag – Leiden – Katwijk – Haarlem – Breda – Bennebroek – Mijdrecht – Nijmegen – Den Bosch – Tilburg – Eindhoven – Maastricht – Arnhem – Ede – Wageningen – Middelburg – Bergen op Zoom – Goes – Apeldoorn – Deventer – Amersfoort – Alkmaar – Teingemeenten – Brussel – Antwerpen – Gent – Hasselt – Turnhout – Brugge – Hasselt – Mechelen – Turnhout en vele andere steden.

Haka weetjes

Meer over Haka

Lang geleden rond de 18e eeuw leefden stammen in Nieuw Zeeland veel met elkaar in strijd. Het doel in hun leven was voornamelijk overleven, en daarom voerden ‘tribes’ regelmatig oorlog met elkaar. Zij streden met name om basis behoeften zoals voedsel, maar ook land en macht waren onderdeel van strijd.

De Maori cultuur veranderde begin 19 eeuw toen een beroemde stamleider Te Rauparaha ter nauwer nood ontsnapte aan een aanslag op zijn leven door twee vijandige stammen. Hij kreeg bij een bevriend stamhoofd onderdak in een ondergronds hol en werd daarmee gered van de dood. Na deze ervaring bedacht hij als ode aan het leven een dans (de Haka) die vele decennia gedanst werd als uiting van kracht, identiteit en overleving.

Haka Dans

De meest bekende Haka dans is de ‘Ka Mate’, welke is gebaseerd op het overlevingsverhaal van de beroemde strijder Te Rauparaha. ‘Ka Mate, Ka Ora’ betekent letterlijk ‘deze dood’, ‘dit leven’, en werd daarom ook wel gezien als ‘de overwinning van het leven op de dood’.

De ‘Ka Mate’ bestaat uit een ritmische combinatie van zang en dans, waarbij we het begrip ‘zang‘ ruim mogen nemen. Je zou het ook wel ‘scanderen’ kunnen noemen omdat het meer lijkt op het uitroepen en opzeggen van bepaalde woorden. De Haka wordt in meeste gevallen in groepsverband uitgevoerd, wat door De Maori ‘kapa haka’ wordt genoemd. Dit laatste betekent letterlijk ‘in een rij’. De ‘Ka Mate’ is vooral bedoeld om tegenstanders te imponeren en te beangstigen.

Maori tradities

Vandaag de dag zien we deze Maori traditie nog steeds terug in het internationale rugby. The All Blacks, het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland, voert de ‘Ka Mate Haka-dans’ uit voor elke wedstrijd die zij spelen. Dit doen zij als uiting van teamgeest, passie en kracht. Zij trachten hiermee niet alleen hun tegenstanders te imponeren, maar ook de toeschouwers in het stadion. Deze laatsten zijn ook onder de indruk van de krachtige Haka-dans, en hiermee zorgt de Haka- dans dat elke wedstrijd een extra indrukwekkende ervaring oplevert. De All Blacks houden op deze manier de mythische status, die uitgroeide tot een van de meest bekende sportrituelen ter wereld, in stand.

Denk niet net dat de Haka zomaar een dans is, want de Nieuw-Zeelandse rugby spelers zien de dans als hun cultureel erfgoed, en het uitvoeren ervan als een grote eer en respect naar hun voorvaderen. Dit respect reflecteert zich ook terug bij de toeschouwers in het stadion en dat maakt de Haka zo krachtig.

De Beste Haka Dans

Hoe imposant de Haka kan zijn kun je zien bij één van de beste Haka’s die door de New Zealand All Blacks is uitgevoerd. Wil je zelf de Haka dans oefenen dan hebben we ook een korte instructie film voor je over de Haka dans. Veel succes!

Bel direct