+31 (0)623283272 info@matrixevents.nl

mindfulness in de zorg

Workshop Mindfulness in de zorg is een inspirerende workshop voor zorgorganisaties die een stap willen maken in bewustwording en effectiviteit. Mindfulness is verreweg de meest krachtige manier om in korte tijd stress te reduceren en effectief om te gaan met uitdagende situaties. Tijdens ons mindfulness programma gaan deelnemers ontdekken hoe zij mindfulness succesvol kunnen toepassen in hun dagelijks leven. Lees ook Mindfulness het medicijn tegen stress.

Workshop

mindfulness in de zorg

Wat Gaan we doen

Na een introductie en uitleg over Mindfulness gaan de deelnemers aan de slag. Het programma heeft een prettige afwisseling uitleg en oefeningen met momenten om te delen, te reflecteren en te leren. Onderwerpen die aan bod komen zijn; het ontstaan van stress, kracht van ademen, in het ‘hier en nu’ zijn, denken en voelen, visualisatie en meditatie. Door het ervaringsgerichte karakter van de workshop zullen de aangeleerde vaardigheden nog lang blijven hangen.

themas
 • Bewustwording
 • Meditatie, visualisatie
 • Omgaan met stress
 • Balans vinden in werk en privé
resultaat

De deelnemers ervaren meer ontspanning en gaan mindfulness succesvol toepassen in hun dagelijks leven, zowel in werk als privé. Zodat zij energieker zijn, minder stress ervaren, een lager ziekteverzuim hebben en prettiger met elkaar samenwerken.

voordelen workshop
 • Ervarend leren

 • Concrete vaardigheden, meteen inzetbaar

 • Korte interventie met maximaal resultaat

over mindfulness

Meer dan een miljoen mensen loopt een vergroot risico op het krijgen van een burn-out volgens de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het TNO. En dat hoeft niet zo te zijn wanneer medewerkers mindfulness leren toepassen. Mindfulness is verreweg de meest krachtige manier om in korte tijd stress te reduceren en effectief om te gaan met uitdagende situaties van vandaag de dag. Een simpele manier van mindfulness is om te beginnen met het beoefenen van meditatie.

over meditatie

Veel mensen denken nog steeds dat meditatie gelijk staat aan zitten en niets doen en dat is niet het geval. Maar wat is meditatie nou eigenlijk wel? Feitelijk is meditatie is een actieve training van de geest om ons bewustzijn te vergroten. Vaak wordt meditatie gezien als een middel om het denken (onze mind) stil te zetten. En dat is nou juist onze grootste uitdaging. Immers in de westerse wereld leren wij van kinds af aan om actief te denken. Onze ‘mind’ is zo sterk ontwikkeld dat het eigenlijk niet te doen is om een tijdje helemaal stil te zijn.

mindfulness & meditatie

Mindfulness meditatie zoals wij het zien is om te leren aanwezig te zijn met wat zich aandringt. Alsof je een stap naar achter neemt en jouw gedachten en gevoelens gaat aanschouwen. Op die manier komen gedachten op en kan je ze ook laten gaan. Het vereist natuurlijk oefening maar naar verloop van tijd ben je in staat om letterlijk los te komen van jouw gedachten. Belangrijke stelregel hierbij is dat er geen oordeel (goed of slecht) is, alles mag er zijn. Op die manier train je jouw ‘mind’ om tot rust te komen en te ontspannen.

start met 10 minuten

Wanneer je wilt beginnen meditatie wees je ervan bewust dat het best een uitdaging kan zijn. De valkuil van de meeste starters en is wel het lange zitten. Daarom adviseren wij om dat juist niet te doen. Begin gerust met tien minuten per dag. Dat kan op elke plek zolang je maar niet afgeleid wordt door omgevingsfactoren. Ook het moment waarop je gaat mediteren is ook niet belangrijk. Het enige wat je hoeft te doen is te gaan zitten en bewust in en uit te ademen. Na verloop van tijd ga je vanzelf langer zitten en de voordelen ervaren van simpelweg aanwezig zijn.Lees verder [..]

hier & nu

Een krachtige manier om dat te doen is om je focus te verleggen naar de ademhaling of gebruik te maken van geleide meditatie. Dat kan zijn bepaalde muziek of een gesproken tekst. Wanneer we mindfulness leren toepassen gaan we steeds meer in het ‘hier en nu’ leven. Een bijkomend voordeel is dat we beter kunnen omgaan met stressvolle situaties. We laten ons niet meer leiden door emoties en gedachten maar kunnen elke situatie steeds neutraal aanschouwen en handelen naar wat werkelijk belangrijk voor ons is.

Voor wie

 • Mindfulness in de zorg is voor zorgteams en organisaties die te maken hebben met een hoge werkdruk en willen werken aan stressreductie en bewustwording van hun medewerkers.
 • Het programma is geschikt voor groepen van 10 tot 50 personen en wordt op elke locatie in Nederland en België verzorgt.

Duur Workhop

 • 2,5 uur (workshop)
 • 6 uur (dagprogramma)

Meer Info

Voor meer informatie over deze workshop, bel 06 232 83 272
Of klik op de offerte button.

contact

Email: info@matrixevents.nl

Tel: +31 (0)623283272

Bel direct