+31 (0)623283272 info@matrixevents.nl

Type 6 De Loyalist

Mensen met Enneagram type 6, ook bekend als “De Loyalist”, wordt gekenmerkt door hun diepgaande behoefte aan veiligheid, zekerheid en verbondenheid. Ze hebben de neiging om zich bewust te zijn van mogelijke gevaren en hebben een sterke drang om zichzelf en anderen te beschermen tegen potentiële bedreigingen.

Kenmerkende eigenschappen

Veiligheidsgericht:

Type 6’s hebben een diepgaand gevoel van onzekerheid en angst en zijn voortdurend op zoek naar veiligheid en zekerheid. Ze zijn alert op mogelijke gevaren en hebben de neiging om voorzichtig te zijn in hun besluitvorming.

Trouwe volgelingen:

Ze hechten veel waarde aan loyaliteit en betrouwbaarheid en hebben de neiging om sterke banden te vormen met de mensen om hen heen. Ze zijn vaak loyaal aan groepen, organisaties of autoriteitsfiguren die ze als veilig en betrouwbaar beschouwen.

Behoefte aan bevestiging:

Type 6’s hebben een sterke behoefte aan bevestiging en geruststelling van anderen. Ze hebben de neiging om onzeker te zijn over hun eigen beslissingen en zoeken naar externe validatie om hun gevoel van zelfvertrouwen te versterken.

Voorzichtigheid:

Ze zijn vaak voorzichtig en terughoudend in nieuwe situaties en hebben de neiging om alle mogelijke uitkomsten te overdenken voordat ze een beslissing nemen. Ze zijn niet snel geneigd risico’s te nemen en geven de voorkeur aan bekende en vertrouwde omgevingen.

Angst voor autoriteit:

Type 6’s hebben soms een ambivalente relatie met autoriteit. Ze kunnen zowel op zoek zijn naar leiderschap en begeleiding als wantrouwend staan tegenover autoritaire figuren die ze als bedreigend beschouwen voor hun eigen veiligheid en vrijheid.

Stressreactie:

In stressvolle situaties kunnen Type 6’s zich overweldigd voelen door gevoelens van angst en onzekerheid. Ze kunnen de neiging hebben om zichzelf te saboteren door te twijfelen aan hun eigen capaciteiten en beslissingen.

Groei en Ontwikkeling:

Voor Type 6’s is het belangrijk om te leren omgaan met hun angst en onzekerheid en hun neiging tot wantrouwen en achterdocht te overwinnen. Ze moeten leren om vertrouwen te hebben in zichzelf en anderen en hun eigen capaciteiten en beslissingen te vertrouwen. Het cultiveren van zelfvertrouwen en innerlijke kracht kan hen helpen een gezondere relatie met zichzelf en anderen op te bouwen.

Relatie met anderen:

In relaties zijn Type 6’s vaak loyaal, betrouwbaar en ondersteunend. Ze hebben de neiging om sterke banden te vormen met de mensen om hen heen en zijn bereid om zichzelf op te offeren voor het welzijn van anderen. Het is belangrijk voor hen om te leren om hun eigen behoeften en grenzen te respecteren en zichzelf niet te veel weg te cijferen ten gunste van anderen.

Kernuitdaging:

De kernuitdaging voor Type 6 is om hun eigen innerlijke kracht en zelfvertrouwen te ontwikkelen, zonder zich te laten leiden door angst en onzekerheid. Door te leren om vertrouwen te hebben in zichzelf en anderen en moedig te zijn in het aangaan van nieuwe uitdagingen, kunnen ze een dieper gevoel van innerlijke veiligheid en vrede ervaren.

In essentie vertegenwoordigt Type 6 de behoefte aan veiligheid, zekerheid en verbondenheid, maar het is belangrijk voor hen om te leren omgaan met hun angst en wantrouwen en een gezonde balans te vinden tussen voorzichtigheid en moed.

Advies

Wil je meer weten of heb je interesse in onze Enneagram workshop? Neem gerust contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Bel direct