+31 (0)623283272 info@matrixevents.nl

Triades

Het Enneagram verdeelt persoonlijkheden in drie traides, ook wel centra genoemd: het instinctieve centrum, het gevoelscentrum en het mentale centrum. Hieronder is een beschrijving van elk:

Gevoels centrum (traide 2, 3, 4):

Dit centrum wordt beïnvloed door emoties en relaties. Personen in dit centrum reageren vaak op basis van hun gevoelens en hechten veel waarde aan verbinding met anderen.

 

  • Type 2, “De Helper“, is zorgzaam en empathisch, gericht op het ondersteunen en verzorgen van anderen om liefde en waardering te ontvangen.
  • Type 3, “De Winnaar“, streeft naar succes en erkenning, vaak door het presenteren van een bepaald imago aan anderen.
  • Type 4, “De Romanticus“, is introspectief en creatief, gericht op het uiten van hun unieke identiteit en emoties.

Denk centrum (traide 5, 6, 7):

Dit centrum wordt geleid door gedachten en intellectuele processen. Personen in dit centrum hebben de neiging om situaties te benaderen vanuit analyse en rationele overwegingen.

 

  • Type 5, “De Waarnemer“, is nieuwsgierig en intellectueel, gericht op het verzamelen van kennis en het begrijpen van complexe concepten.
  • Type 6, “De Loyalist“, is voorzichtig en waakzaam, vaak bezig met het anticiperen op mogelijke gevaren en het zoeken naar veiligheid en zekerheid.
  • Type 7, “De Avonturier“, is avontuurlijk en optimistisch, gericht op het verkennen van nieuwe mogelijkheden en het najagen van plezier.

Instinctieve centrum (traide 8, 9, 1):

Dit centrum wordt geleid door instincten en fysieke sensaties. Personen in dit centrum hebben de neiging om te reageren op hun omgeving door middel van actie en fysieke handelingen.

 

  • Type 8, “De Baas“, is gericht op het beheersen van hun omgeving en beschermen van zichzelf en anderen.
  • Type 9, “De Bemiddelaar“, streeft naar harmonie en innerlijke rust, vaak door conflict te vermijden en te bemiddelen tussen anderen.
  • Type 1, “De Perfectionist“, zoekt naar perfectie en streven naar verbetering, vaak gericht op het naleven van regels en ethische principes.

Tijdens onze workshop Introductie in het Enneagram maken gebruik van de triades om en helder beeld te krijgen van Enneagram typen. Wil je meer weten? Neem gerust contact op voor vrijblijvend advies.

Bel direct