+31 (0)623283272 info@matrixevents.nl
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Hero_Widget”][/siteorigin_widget]

Hoe kan je DISC profiel herkennen?

Tijdens onze DISC workshops hebben we het vaak over verschillende DISC profielen of persoonlijkheden. Een veel gestelde vraag is, ‘Hoe kan ik een DICS persoonlijkheid herkennen?’ Het leek ons leuk om een serie van blogartikelen te omschrijven over DISC persoonlijkheden van bekende Nederlanders. Vandaag doen we die van Alexandere Klöpping, co-founder van Blendle.

DISC profielen kunnen we herkennen op drie gebieden. De onderscheiden deze gebieden als volgt;

– De taal waarmee iemand spreekt;
– Het gedrag wat iemand tentoonspreidt;
– De mate van aanwezigheid.

Alexander is een voorbeeld van iemand die zelfbewust is. Hij kent zijn kwaliteiten en weet waar hij goed in is, maar hij is ook bewust van zijn valkuilen en uitdagingen. Een mooi voorbeeld hiervan is zijn ludieke personeelsadvertentie “Alexander zoekt een baas “ op zijn site. Door volledig open te zijn over zijn valkuilen is de lezer meteen op de hoogte van zijn minder sterke kanten. En daarmee is hij ook op zoek naar een officemanager die hem daarin kan ondersteunen.

Ook heeft hij een persoonlijke gebruikers ‘handleiding’ geschreven op basis van de Big Five methode. Mijn inziens een ludieke manier om collega’s meer inzicht te geven in wie hij in de basis is en wat zij van hem als manager kunnen verwachten.

DISC persoonlijkheid herkennen?

De taal die mensen spreken (of in dit geval schrijven) vertelt heel veel over iemand zijn persoonlijkheid. Immers zoals we in de basis zijn zo spreken we ook. Wanneer we goed luisteren naar de woorden die iemand gebruikt horen we van welke plek hij of zij komt. Zo ook wanneer we de wervende tekst van Alexander lezen.

In de eerste zin van zijn advertentie verteld hij dat hij een ‘Confettiliefhebber’ is. Daarmee bedoelt hij dat hij van plezier op de werkvloer houdt. Ook schrijft hij dat zijn mailbox een ‘gezellig zooitje’ is en daarmee loopt hij regelmatig tegen de lamp wanneer e-mails van collega’s en belangrijke klanten niet beantwoord worden. Hij is ‘heel enthousiast’ en bevlogen, doet ‘veel te veel dingen tegelijkertijd’. Hierdoor begint hij met veel plezier aan taken maar omdat hij geen overzicht heeft maakt hij deze dan vaak niet af. Hij is ook een echte relatie man, hij stelt zijn collega’s op nummer 1 en werkt graag binnen een enthousiast gedreven team.

advertentie

Hoe kan je een disc  profiel herkennen

DISC profiel Alexander

Inspirerend

Enthousiast impulsief
De Inspirerend-stijl uit de test meet hoe iemand anderen beïnvloed of in interactie is met anderen. Iemand met een hoge I-waarde kan zeer actief zijn, op zoek naar relaties met anderen en kan sterk beïnvloeden. Deze personen zijn verbaal zeer vaardig, maar kunnen te veel hooi op hun vork nemen waardoor zij moeite hebben om hun taken af te ronden. Verder zijn zij extravert en relatiegericht, hartelijk, enthousiast en impulsief. Bij een lage I-score zal iemand juist terughoudend zijn in het benaderen van anderen.

Dominant

Leidend en resultaatgericht
De Dominante-stijl uit de test meet hoe iemand problemen oplost of uitdagingen aangaat. Iemand met een hoge D-waarde kan zeer assertief en resultaat gericht zijn, neemt de leiding en wil graag winnen. Deze personen zijn over het algemeen zeer aanwezig en nemen geen blad voor de mond, maar kunnen ook drammerig overkomen naar anderen. Verder zijn zij extravert, controlerend, direct, gedreven, prestatiegericht en hebben een hoog tempo. Bij een lage D-score zal iemand minder controlerend aanwezig zijn, uitdagingen samen aanpakken en conflicten vermijdend zijn.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Cta_Widget”][/siteorigin_widget]

Meer info

Wil je meer weten over onze DISC workshops en programma’s? Neem contact op via 06 232 83 272 voor alle mogelijkheden.

Gerelateerde DISC workshops
Communicatie workshop
Kernkwaliteiten workshop
Team training 
Leiderschap training